Plazma felületkezelés dióhéjban

Napjainkban a plazma felületkezelés, a plazmatechnika az ipar szinte minden ágazatában elterjedt, és folyamatosan fejlesztenek új alkalmazásokat

Plazma felületkezelés dióhéjban

A plazma

Amikor energiát közlünk egy anyaggal, akkor annak hőmérséklete emelkedni fog, amíg először megolvadva folyékonnyá, majd gázneművé válik. Ha további energiát közlünk, akkor a létező atomhéjak felbomlanak és töltött részecskék jönnek létre (negatív töltésű elektronok és pozitív töltésű ionok). Ezt a keveréket hívjuk plazmának, vagy negyedik halmazállapotnak.

Röviden az állapotváltozások energia hatására:
Szilárd ->Folyékony->Gáz->Plazma

A természetes plazma például villámokban, sarki fényekben, lángokban és a napban fordul elő. A mesterségesen létrehozott plazma megtalálható többek között a neoncsövekben, a hegesztési folyamatokban és a villanócsövekben (vaku).

A plazmát olyan alkalmazásokban alkalmazzák, ahol fontos az anyagok kombinálása vagy felületi tulajdonságaik speciális megváltoztatása. Ez a jövőorientált technológia sokféle felület módosítását teszi lehetővé.

Plazma felületkezelés alkalmazásai

  • kis- és mikróalkatrészek ultrafinom tisztítása
  • műanyag felületek aktiválása ragasztás, festés stb. előtt
  • Különböző anyagok (pl. PTFE) felületi maratása és részleges eltávolítása
  • Az alkatrészek bevonása PTFE-szerű, hidrofób vagy hidrofil, súrlódást csökkentő bevonatokkal

Napjainkban a plazmatechnika az ipar szinte minden ágazatában elterjedt, és folyamatosan fejlesztenek új alkalmazásokat.